Delta Technics zorgt voor temperatuurbeheersing op Antarctica

Het is uitzonderlijk: Nederlands onderzoek op de Zuidpool. Toch is het een feit dat op 16 januari 2012 drie containers, die zijn ingericht als laboratorium voor onderzoek naar global warming, naar Antarctica zijn vertrokken. Aan dit project hebben enkele bedrijven uit Zuidwest Nederland meegewerkt. Waaronder Delta Technics Engineering BV uit Breda.

Technologie partner

Max Neus, directeur van het bedrijf dat temperatuurbeheersing mogelijk maakt, vertelt: “Wij zijn een van de technologie partners geweest die hebben meegewerkt aan dit project dat is geïnitieerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ). Samen met de hoofdaannemer JM Services uit Dirksland hebben we gewerkt aan oplossingen, zodat het mogelijk is dat de NIOZ-onderzoekers hun werk bij een aangename binnentemperatuur kunnen doen terwijl het buiten min dertig graden kan zijn.”

Omgekeerd proces

“Door goed te kijken naar de mogelijkheden én moeilijkheden, zoals extreem lage temperaturen, beperkte energietoevoer en een lage luchtvochtigheid, hebben we gezorgd dat de containers warm blijven met een koelinstallatie”, vervolgt Max zijn verhaal. “Deze installatie onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die warmte slaan we op in een watervat. Door middel van dat watervat is de vloer verwarmd en blijft de binnentemperatuur aangenaam. Een omgekeerd proces dus, waarvoor wij de warmtewisselaars voor koelen en verwarmen hebben geleverd.” Wij koelen de pool verder af om het binnen warm te maken.

Vorstalarm

Een ander aspect waar Delta Technics voor heeft gezorgd is de apparatuur en kennis voor monitoring op afstand. “De technische installatie is via het internet op afstand te monitoren. Daarvoor gebruiken we het systeem van Resource Data Management (RDM).” Max legt uit: “Mocht bijvoorbeeld het vorstalarm afgaan, dan komt men vanuit Dirksland in actie. Ze zien waar de storing zit en ze helpen de technische medewerkers op Antarctica bij het oplossen van die storing. Zo voorkomen we schade aan de vitale delen van de laboratoria en blijven ook de medewerkers in een aangename warmte werken.”

Meer informatie: RTL nieuws; NOS nieuws; NWO, Technisch Weekblad

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!