Zo ontwikkelde Delta Technics de CO2 verdamper

Al sinds 1978 is men bij Delta Technics Engineering bezig met het ontwerpen, calculeren en fabriceren van de beste verdampers voor de koeltechnische markt. In Nederland een begrip dankzij de hoge kwaliteit maar ook in andere Europese landen toonaangevend.

Eerlijk en betrouwbaar

Het was in deze beginjaren dat Delta als eerste fabrikant het Eurovent certificaat behaalde waarbij de door ons gepubliceerde verdampervermogens zijn getest en geverifieerd. De software waar destijds de certificering mee is gehaald is nog steeds de basis voor het rekenprogramma wat nu gebruikt wordt. De capaciteit op papier is ook echt de capaciteit die de verdamper heeft.

De evolutie van de CO2 verdamper

In deze beginjaren werden de verdampers gebruikt met de destijds beschikbare koudemiddelen, eerst R12 en later R22. Later werden deze middelen vervangen door koudemiddelen zonder ozon afbrekende werking, zoals R134a en R404A. Deze middelen zorgden voor een volledig ander berijpingspatroon.

Door een andere werking werd het al snel duidelijk dat voor deze koudemiddelen andere circuits nodig waren. Zo werd Delta Technics de eerste fabrikant die verdampers leverde met aangepaste koelcircuits voor R404A.

Vanuit de benadering dat voor een ander koudemiddel een ander circuit noodzakelijk is, is Delta Technics inmiddels 10 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van verdampers geschikt voor CO2. Immers zijn de drukverhoudingen bij CO2 totaal verschillend als bij conventionele koudemiddelen. De grootste uitdaging bij CO2 verdampers zijn de kleinere buisdiameters en de lamelafstanden. Het is Delta Technics gelukt om een compromis te vinden tussen de grootte van de lamelafstand en de diameter van de buis om voldoende ruimte te houden voor ijsopbouw en zonder koelvermogen in te leveren.

Bij de eerste CO2 systemen werden cascade systemen toegepast met enkel de lage temperatuurzijde met CO2, de maximale werkdruk bedroeg toen 40 bar. Om breder toepasbaar te zijn is al snel de maximale werkdruk verhoogd naar 45 bar. De trend ging steeds meer richting transkritische toepassingen waarbij ook de hoge temperatuurzijde in CO2 is uitgevoerd of waar alleen met een hoge verdampingstemperatuur wordt gewerkt. Om deze reden is de maximale werkdruk verhoogd naar 60 bar. Inmiddels is dit de standaard geworden.

Verhoogde werkdrukken resulteren ook in verhoogde testdrukken. Om de veiligheid van werknemers in de productie te garanderen worden alle verdampers voor CO2 getest in een speciale bunker.

Duurzaam gebruik

De verdampers van Delta Technics worden gemaakt van duurzaam aluminium. Het recyclen kost maar 5% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te produceren. De productiekosten blijven gedempt en daarmee de prijs van uw verdamper ook.

Om ook het energieverbruik van de verdampers te verminderen leveren wij alle commerciële en dubbelzijdige CO2 verdampers met EC-ventilatoren. Deze zijn uitgevoerd met permanente magneten en zijn zuiniger dan AC- ventilatoren waarbij een magnetisch veld vanuit de netaansluiting wordt gecreëerd.

Historische ervaring naar moderne ontwikkeling

Door te luisteren naar de eindgebruiker leerde Delta Technics door de jaren heen de wensen kennen. Deze veranderen voortdurend en dat vraagt steeds om innovatie. Bij elke verandering van koudemiddel wordt de verdamper heroverwogen. Soms blijft de uitvoering ongewijzigd, andere keren zijn drastische veranderingen nodig.

Om een snelle selectie te kunnen maken kunt u op de specificatiebladen klikken voor de DSP, MCL en FMT verdampers.